Inici‎ > ‎

Ja hem ballat! 90 anys després torna a sonar el Ball Pla de la Cistelleta!

7 de jul. 2016, 3:39 publicada per Alós Cultural
Aquest passat dissabte van ser baixades les falles, ben enceses, pel Pago i la Corna. A l'arribada al poble molta gent les esperava i un grup d'acordionistes els donava la benvinguda. Van anar passant per davant de Sant Pere i totes i cadascuna de les cases habitades del poble. Un cop a la plaça el toc de pandero portava el compàs de ritual. Primer la deixada, tot seguit en dos grups el ball de falles (de nova creació i estrenat el 2014) que fan els fallaires amb la falla al coll i que serveix per llençar aquesta al foc. 
Un cop el foc era ben viu, Corrandes són corrandes, portava a plaça la recerca dels balls de cançons de falles del Pallars, que deriva del projecte Enric Vigo que ha iniciat l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i que havia estat treballat a la tarda en un taller. Va ser un ball rodó al voltant de la foguera mentre s'entonaven cobles. Tot seguit 
la Bolanguera, aquest ball molt extés per arreu dels paisos catalans i Europa porta energia als qui el ballen i més quan es al voltant del foc. 

Tot seguit un dels moments més emotius de la jornada, refilà el pandero i comença a sonar les notes del Ball pla de la Cistelleta recollit ara fa 90 anys per una de les missions de recerca de l'Obra del Cançoner. Faltaven 2 dies per fer els 90 anys exactes que Dolors Roquer de 75 anys (padrina de Joan de Miqueu de gairebé 90 anys i present dissabte a la plaça) estant a casa del Tort va entonar la melodia i la lletra, "amb veu clara", del Ball pla de la Cistellera als entrevistadors. 90 anys després d'aquest fet, dissabte passat es van sentir altre cop aquestes notes, aquesta letra i es va tornar a ballar aquest ball pla a Alós.
La corranda del ball pla va servir per sortir de la foguera i anar cap al mig de la plaça, allí es va ballar l'Esquerrana d'Alós "Costumari Català" ja recuperada el primer any i ballada per 3r any consecutiu. 

Tot seguit va començar el ball tradicional amb Semproniana seguits d'uns petits duels diatònics entre en Pol Aumedes, Guida Sellarès i l'Albert Nardí i rematant-ho tot els Tamborinu So Obstinat amb els seus sons electrònics d'arrel.    

Us deixem l'album de la jornada de n'Andreu Mèrida. 
Comments