Inici‎ > ‎

El trencalòs a la fira del gall de Vilafranca

21 de des. 2015, 11:44 publicada per Alós Cultural

El Trencalòs d'Alós ha estat present a la fira del gall de Vilafranca del Penedès (Mostra bestiari festiu de ploma).
Cada any conviden 4-5 besties de ploma d'arreu dels Paisos Catalans i se n'han assabentat que a Alós hi tenim un Trencalòs. No han dubtat gens a contactar-nos, actualment és l'única bestia que representa un Trencalòs. 

 


Us deixem amb la petita descripció amb la que el Trencalòs d'Alós es va passejar i ballar a Vilafranca aquest passat diumenge dia 20. 
                                                        

 Trencalòs d'Alós (2014)

Creat l’any 2014 i fet de manera casolana amb cartró pedra. Com el seu nom indica representa un trencalòs, au en perill d'extinció que sobrevola les Valls d'Àneu i que s'alimenta d'ossos. En destaca el seu pit rogenc i les barbes a l'arrel del bec.

Surt dissabte de Festa Major d'Alós (Sant Lliser, 27 d'agost) i està pensat com a bestiari de protocol. És l'encarregat del passa-carrers pel poble. El trencalòs fa el seu ball davant de les cases que col·laboren amb la festa i dels seus administradors. El passa-carrers finalitza a la plaça del poble on fa el seu últim ball i dóna inici al ball de nit. Calen un mínim de tres persones per fer-lo ballar. Dos que l’aixequen i el portador. Amida 200 cm de llarg, 80 d’ampla i 100 d’altura. I el seu pes és de 17 kg. L'acompanyen la jove Cobleta d'Esterri, amb un recuperat bot pallarès, tarota i tabal. Formació que només es pot veure amb el Trencalòs. 


Comments