Cultura‎ > ‎Les Falles d'Alós‎ > ‎

Falles d'Alós, la recuperació, 2014

2014, enguany se’ns planteja l’oportunitat de poder engrescar la gent i recuperar la baixada de falles d’Alós uns 65 anys després. Fa unes poques setmanes que estem dedicant molt de temps per tal de començar a configurar la festa i fer una bona recuperació de caire tradicional.


El fet de recuperar, tornar a fer,  una baixada de falles a Alós no surt del no res. És la voluntat d’uns quants de reviure una festa dels nostres padrins i molt arrelada a les terres pirinenques. Això fa que ja l’any passat, 2013, en el marc de la Festa Major de Sant Lliser s’organitzés una petita baixada de falles infantils per dins del poble. El resultat fou bo i és per això que enguany es fa el gran pas a realitzar un baixada de falles de cap a peus.


     

A Alós les falles es baixaven per sant Pere. Davant la impossibilitat de fer-ho per Sant Lliser degut a l’alt perill d’incendi el mes d’agost i sabent que Sant Pere no és festiu i cau quan cau, s’ha decidit de fer-ho el primer dissabte de juliol, enguany el 5 de juliol.
     

La baixada es realitzarà per la “Corna”, antigament es baixava pel Ticou. La durada de la baixada serà d’uns ¾ d’hora i començarà a les 10 del vespre. Un cop arribats a la plaça es realitzaran els balls tradicionals que havien ballat els nostres padrins: ball pla, bolangera, l’Esquerrana d’Alós, corrandes... amb alguna que altra més. Tot seguit la festa continuarà amb ball tradicional folk i, finalment, reversions actuals pel filtre de l'acordió. La barra estarà oberta. Fa 65 anys, el ball el va fer Fortet de Boren amb l'acordió. 


Per acabar d’organitzar la jornada ens agradaria saber si teniu pensat participar en la festa i quina és la vostra implicació. Ho podeu indicar a través del següent formulari. FORMULARI  

Pel que fa a les falles, se'n baixaran 20 que ja estan preparades. Només cal que us apunteu. Esperem que us feu vostra la festa, participeu i en gaudiu. 


El programa de la festa serà el següent:

20h Trobada dels fallaires a la plaça, sortida caminant cap al faro.


22h Encesa de les fogueres i inici de la baixada. 


22:30h Música a la plaça mentre arriben els

 fallaires al poble. Els fallaires visitaran totes les cases habitades del poble abans de deixar la falla a la foguera a la plaça. 


23h Inici dels balls tradicionals, ball de fallaires, recuperació de l'esquerrana d'Alós, recuperació del ball pla de la cistelleta, i la bolangera. 


23:30h Inici del ball tradicional. Amb el grup de música tradicional d'en Guillem Anguera, Hector Beberide i del Francesc Aguilera. 

Tot seguit el Victor Pedrol reversionarà sons moderns passats pel filtre de l'acordió. 


L'eixerida Esperanceta serà el fil conductor de la festa amb la seua comèdia!


La barra estarà oberta i es serviran entrepans de llangonissa i de formatge, la previsió és de 30. 

5€ entrepà + beguda.


Som-hi!   

Comments